Nieuwe spelregels seizoen 2019-2020

Home > Algemeen > Actueel > Nieuws > Nieuwe spelregels seizoen 2019-2020

Nieuwe spelregels seizoen 2019-2020

Met ingang van seizoen 2019-2020 kent het voetbal een aantal nieuwe spelregels m.b.t. het wisselen, de doeltrap en aanvallers in de muur van de verdedigende partij bij een vrije trap.

Strafschoppenserie

Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.

Plek van wisselen

Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.

Doeltrap

Bij een doeltrap of een vrije trap in het eigen zestien metergebied, hoeft de bal niet meer eerst uit het strafschopgebied te zijn voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken, de tegenstander moet tot het moment van trappen buiten het strafschopgebied blijven.
Zie ook de handige spelregelkaart voor JO19 t/m JO13 https://www.knvb.nl/downloads/bestand/20653/infographic-11-tegen-11?utm_medium=email
Door deze regelwijziging vervalt ook de regel betreffende de uittrap bij de JO13 dat de uittrap vanaf de rand van het strafschopgebied genomen mag worden. Ook voor de JO13 geldt nu de regel zoals bij de overige teams dat de uittrap vanuit het doelgebied (5,50 m) genomen moet worden.

Scheidsrechtersbal

Bij een scheidsrechtersbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.

Kaarten voor teamofficials

Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.

Muurtje

Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Contactgegevens

M.S.V.'71
Albert Schweitzerdreef 501
Maassluis
Tel: 010-5921786

Routebeschrijving

Bekijk hier de routebeschrijving naar M.S.V. '71