top of page

Opfrisdag trainers onderbouw


Aan het begin van dit seizoen heeft M.S.V.’71 de trainers in de jeugdopleiding kennis laten maken met een nieuwe manier van trainen. Na een 2-daagse cursus en enkele maanden ervaring opdoen met deze methode in de praktijk was het afgelopen zaterdag tijd voor een train de trainer sessie. Onder leiding van Hoofd Jeugdopleiding Ron van Straaten hebben nagenoeg alle trainers van de onderbouw deelgenomen aan deze opfrisdag.


Warming-up


Voor deze sessie waren de spelers van JO11-1 uitgenodigd om als voorbeeldgroep te fungeren. Deze keuze lag voor de hand omdat dit team al sinds het begin van het seizoen volgens de nieuwe methode traint. Het team is bekend met de opbouw van de training (inloop, warming-up, techniektraining en partijvorm) en is het makkelijker om de verschillende mogelijkheden met de basisvormen te demonstreren aan de trainersgroep.


De training begon met een inloop, waarbij de spelers een “boks” geven aan de trainers (in dit geval een hele groep trainers) en ze daarna zelfstandig in 2-tallen gaan passen op pionnen. Zodra het tijd was voor de training werden de spelers geroepen voor de warming-up. De warming-up was naar een voorbeeld van de JO9 trainers Martijn en Vincent, waar de spelers techniek commando’s opvolgen van de trainers. Na de warming-up stapten we over naar de zogenaamde zigzag en haar varianten, opgevolgd door het kwadrant. De basis vorm van het kwadrant was voor de trainers groep te volgen, maar toen de diverse varianten werden uitgevoerd waren er een diverse trainers die het begon te duizelen. Gelukkig konden de spelers het wel volgen.


Omdat trainers het veelvuldig over positiespel en het niet overspelen van de bal aan medespelers hebben als zij hun wedstrijd analyseren, is hier speciaal tijd voor gemaakt. Alleen is de aandacht verlegd van positiespel naar de balbehandeling en pass-techniek. Met variatie van afmetingen van de oefening, aantallen spelers en wel of geen verdediger kun je de moeilijkheid aanpassen en de training op verschillende niveaus aanbieden.ZIGZAG oefening in uitvoering


Tot slot wordt een training altijd afgesloten met een partijvorm en dat kon deze keer natuurlijk niet uitblijven. Met een groot doel met keeper en 2 kleine doeltjes werden wedstrijdsituaties gesimuleerd en spelenderwijs aandacht besteed aan de geleerde techniek.


Afsluitende partij vorm


De spelers van de JO11 en invallers hebben het uitstekend gedaan en degenen die de spelers nog van vorig jaar kenden zagen de individuele progressie van de spelers en de meerwaarde van deze trainingsmethode. Na afloop onder het genot van een lekkere bak koffie werd er nog nagepraat en ervaringen uitgewisseld. We gaan deze succesvolle sessie begin januari herhalen.