top of page

Sponsorlopen bezorgden M.S.V. ’71 lichtinstallatie en tribune


Op 8 maart 1971 werd M.S.V.'71 opgericht. Over een kleine maand bestaat onze gezellige club dus alweer 50 jaar. Helaas kunnen we door Corona dat jubileum niet op de door ons gewenste manier vieren. Wat we wel kunnen doen, is af en toe teruggaan in de tijd. Terug kijken In de 50 jarige geschiedenis van M.S.V.'71. Vandaag doen we dat door aandacht te schenken aan de sponsorlopen van Parijs (1988) en Berlijn (1990) naar Maassluis.


Grote animator van deze sponsorlopen waren Aart Trees (hoofdtrainer) en Hans Dries (bestuurslid). . Deze lopen brachten uiteindelijk het benodigde geld in het laatje voor de aanschaf van lichtmasten rond het hoofdveld en tribune.


Naast oude foto's en een film over de sponsorloop van Parijs naar Maassluis publiceren we hier nogmaals het interview met Aart Trees, dat we 10 jaar geleden met hem hadden ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan.


Aart Trees (links) en Hans Dries (rechts) geven uitleg over de sponsorloop aan wethouder Elly Coenen


Aart, hoe kwam je op het idee om een sponsorloop te organiseren?


,,Ik was in september 1988 net een paar maanden trainer bij M.S.V. ’71. Een aantal mensen, waaronder ik, vond dat we een lichtinstallatie op het hoofdveld goed konden gebruiken. Onder het genot van een biertje kwamen Hans Dries en ik binnen een paar minuten op het idee om een sponsorloop te organiseren. Op dat moment weet je absoluut niet waar je aan begint, want zo snel als het verzonnen is, zoveel werk komt er dan ineens op je af.”


Hoezo?

,,Nou, ik weet niet of jij wel eens een route van ruim 500 kilometer hebt uitgestippeld, maar dat was zonder GPS toen een heidens karwei. Ik weet nog goed dat ik allemaal landkaarten had gekocht en die lagen allemaal uitgevouwen in mijn kantoor. Dat besloeg zo’n tien meter in de lengte! Ik ben stap voor stap elk weggetje uit gaan zetten, tot ik in Maassluis uitkwam.”



Waarom gekozen voor Parijs?

,,Parijs staat zoals iedereen weet bekend als de Lichtstad. Nou, wij hadden licht nodig, dus gingen we dat in Parijs halen. Zo simpel was het.”


Wie namen er deel aan de sponsorloop?

,,De voltallige selectie van M.S.V. ’71. Die bestond toen uit 27 spelers en allemaal waren ze geheel of minimaal gedeeltelijk van de partij. We vertrokken op een woensdag in november per luxe touringcar en personenbusje vanuit Maassluis naar Parijs. In een voorstadje zijn we de volgende ochtend om 6 uur begonnen aan onze loop. Belangrijk om te vermelden is dat iedereen opdraaide voor eigen kosten. Dus de catering, bushuur en niet te vergeten de verlofdagen werden allemaal door onszelf betaald. Zo ging dit niet ten koste van de opbrengst.


De groep, die de uitdaging aanging


Per speler moest uiteindelijk zo’n 30 kilometer in estafettevorm worden afgelegd. De loper moest ook zorgdragen voor de sponsoring van zijn kilometers, dat leverde toen 10 gulden per kilometer op. Tijdens de tocht liep je zelf hard, je fietste soms mee naast een loper en de rest van de tijd zat of lag je in de touringcar. Deze stelde zich telkens na 54 kilometer weer ergens op om van groep van negen personen te wisselen.”




Hoe verliep de sponsorloop?

,,Geweldig! Je bent in die paar dagen volledig op elkaar aangewezen. Dat vraagt om veel begrip en opofferingsgezindheid. Die was in ruime mate aanwezig. We hadden ook afgesproken om onderweg geen druppel bier te drinken en iedereen hield zich daar keurig aan. Tegenwoordig gaan clubs op trainingskamp voor de teambuilding, maar dít was de ultieme wijze van teambuilding. Ook het hardlopen zelf ging erg voorspoedig.



Moe maar voldaan volgde een triomftocht door Maassluis


We zouden op zaterdagmiddag in Maassluis arriveren, maar we liepen op sommige momenten ruim voor op schema. Dan gingen we ergens iets eten of even zwemmen, om maar weer wat tijd op te schuiven. Uiteindelijk kwamen we keurig op tijd aan in Maassluis.”





De laatste kilometers waren het zwaarst?


,Die hebben we vanaf Vlaardingen gezamenlijk gelopen. Je moet je voorstellen dat je na een paar dagen aardig klaar bent. Toch klaagde niemand over die laatste tien kilometer die we samen liepen. Dus eigenlijk liep iedere speler geen 30, maar 40 kilometer. Op de Markt werden we binnengehaald door de burgemeester en honderden belangstellenden, die ons de weken ervoor via De Schakel al hadden gevolgd. Van de Markt ging het naar onze kantine. Je zou zeggen een klein stukje, maar ook dit hakte er nog aardig in. Bij M.S.V. ’71 wachtte ons een onvergetelijke ontvangst en dan ben je alle pijn snel weer vergeten. Toen werd er natuurlijk wel feest gevierd en een biertje gedronken ...”



Terwijl er de volgende dag vast een competitiewedstrijd op het programma stond!

,,Die wedstrijd konden we natuurlijk helemaal niet verliezen. Deze groep was zo diep gegaan met elkaar, was zo naar elkaar toegegroeid en mentaal zo ijzersterk, dat we van iedereen zouden hebben gewonnen, daar ben ik van overtuigd. Dat gebeurde ook, ik meen dat we met een nulletje of vijf wonnen. Dat seizoen werden we ook ongeslagen kampioen. Het een heeft zeker met het ander te maken gehad!”


Er was veel aandacht van de regionale pers. Op de foto staand Leen den Uijl (links) en Joep van den Burgt (rechts). Zittend vlnr Ruud Oprel, Renny Boekstaaf en Peter Bulte.



Twee jaar later deden jullie het kunststukje nog eens over …

,,Ja, toen hadden we behoefte aan een tribune. Het werd Berlijn-Maassluis. Waarom nu Berlijn? Omdat we stenen nodig hadden voor de bouw van de tribune. En kort na de val van de Berlijnse Muur hadden ze daar stenen genoeg, ha, ha. Berlijn-Maassluis was trouwens wel even andere koek. De afstand bedroeg nu 900 kilometer en het was een route waarbij je soms urenlang niets of niemand tegenkwam. Maar uiteindelijk lukte ook dat en beschikten we later dat seizoen ook over een tribune.”



De opening van de tribune door Burgemeester van Es (links) en sponsor Jan Jongebreur (rechts)


M.S.V. ’71 profiteert nog altijd van jouw initiatief van destijds. Trots?

,,Tuurlijk! Maar ik wil benadrukken dat ik het zeker niet alleen heb gedaan. De jongens hebben uiteraard gelopen, maar laten we ook de inbreng van enkele belangrijke sponsoren niet vergeten. Ik wil er eentje uitlichten en dat is Jan Jongebreur van Tapijtmeester Jongebreur. Hij zorgde er ook voor dat in 1990 de lichtinstallatie door toenmalig SVV-voorzitter John van Dijk in gebruik werd genomen. Daarna was er een vriendschappelijke wedstrijd tussen M.S.V. ’71 en SVV, dat toen een erg goede ploeg had. Al met al kijk ik met veel plezier terug op mijn periode bij M.S.V. ’71 en de sponsorlopen in het bijzonder. Ik ben blij iets te hebben kunnen betekenen voor deze prachtige club.”


Van de sponsorloop van Parijs naar Maassluis werd een video opname gemaakt. Via bijgaande link is deze hier te zien.



Een groot deel van deze selectie nam deel aan de sponsorlopen

bottom of page