top of page

Clubman wordt hoofdcoach

In de Waterweg editie van het AD stond een interview met onze clubman Paul van Loenen, die vanaf komend seizoen Harry van Kapel opvolgt als hoofdcoach. Het interview werd geschreven door Jorrit van Trigt. En de foto werd gemaakt door Mischa Keemink.De opvolger van trainer Harry van Kapel komt bij vierdeklasser MSV'71 voort uit de eigen gelederen. Paul van Loenen verruilt komend seizoen zijn taak als bestuurslid technische zaken voor die van het hoofdtrainerschap.


De zaterdagochtend loopt ten einde wanneer Van Loenen in de bestuurskamer van MSV'71 uitleg geeft over zijn opmerkelijke switch binnen de voetbalclub uit Maassluis-West. De clubman moet tijdens het gesprek zijn aandacht verdelen. Binnen gaat het over de toekomst, buiten spelen in het heden belangrijkere zaken zich af. ,,Mijn zoon van 15 jaar staat op het punt om te debuteren in het tweede elftal, vandaar dat ik af en toe naar buiten gluur", zegt de Maassluizer, waarbij zijn constant aanwezige glimlach zijn gemoedstoestand onderstreept. ,,Ja hoor, hij staat erin. Geweldig toch", zegt hij even later om vervolgens in te gaan op zijn toekomstige taak als hoofdtrainer van de club.


,,Ik heb hier acht jaar op gewacht", geeft Van Loenen eerlijk toe. De afgelopen jaren nam hij als hoofd van de technische commissie zitting in het bestuur. Vanaf augustus is het eerste elftal zijn belangrijkste taak nu trainer Harry van Kapel heeft aangegeven na twee seizoenen te vertrekken.


Van Loenen moest, als bestuurslid technische zaken, op zoek naar een opvolger en kwam opmerkelijk genoeg bij zichzelf uit. ,,Ik heb in het verleden de hoogste selectieteams getraind binnen de jeugdopleiding van Excelsior Maassluis. Bij MSV'71 heb ik met de jeugd op eerste klasse-niveau geacteerd en het was altijd mijn ambitie om de stap te maken naar het hoofdtrainerschap. Ik werd echter bestuurslid technische zaken en heb mij altijd aan de belofte gehouden om geen trainers weg te sturen om vervolgens zelf de positie van hoofdtrainer te gaan bekleden. Nu deed zich voor het eerst de situatie voor dat de zittende trainer uit zichzelf liet weten dat hij zou gaan vertrekken. De weg lag open en vanuit de huidige selectie kwam de vraag 'of ik het niet zelf wilde gaan doen'. Ik ben tijdens het trainingskamp in Spanje gaan polsen hoe de overige spelers erin stonden en eigenlijk was iedereen enthousiast, mede omdat ik de meeste spelers al eerder heb getraind in de jeugd."


De ambitie is om met MSV'71 een terugkeer naar de derde klasse te bewerkstelligen. De hoofdmacht degradeerde in het seizoen 2017-2018 na een jaar weer naar de vierde klasse, waarin ploeg nu voor het tweede seizoen op rij uitkomt. ,,Destijds hadden we een selectie met een gemiddelde leeftijd van nog geen twintig jaar oud. De stap naar derde klasse - waarin we in een sterke 'Westlandse' poule uitkwamen - bleek op dat moment nog te vroeg. De groep is gelukkig bij elkaar gebleven en inmiddels drie jaar verder in hun ontwikkeling. De piek van deze selectie moet echter nog komen en voor mijn gevoel zijn we klaar om terug te keren naar de derde klasse. Vorig seizoen grepen we helaas naast nacompetitievoetbal, dit seizoen is het behalen van een (vervangende) periodetitel zeker mogelijk. Lukt het deze jaargang nog niet om te promoveren, dan kan het komend jaar onder mijn leiding gaan gebeuren, want de potentie is zeker aanwezig."


De vraag is wie Van Loenen gaat opvolgen als bestuurslid technische zaken? ,,Er moet altijd iemand zijn binnen het bestuur, die de hoofdtrainer beoordeelt, ook op het niveau waarop wij actief zijn. We gaan iemand anders aanstellen en zijn binnen de vereniging op zoek naar een opvolger."


Vader/Zoon

Paul van Loenen wordt komend seizoen als trainer van de hoofdmacht ook coach van zijn zoon Jeremy (21). ,,Daar hebben we thuis aan de keukentafel wel even over gesproken, maar Jeremy staat er vierkant achter. Het maakt het makkelijker dat hij al een aantal jaar - vanaf zijn zeventiende - een vaste waarde is. Dat is toch wel iets anders, dan wanneer jouw zoon de twaalfde of dertiende man is. Ik verwacht in dit opzicht ook zeker geen problemen. Die gasten gaan onderling geweldig met elkaar om en vormen een hechte groep."

Comments


bottom of page