top of page

Column Mikos Gouka..... 50 Jaar M.S.V.'71


Mikos Gouka is sportjournalist bij het AD en een geboren Maassluizer. Bij Excelsior'M beoefende Mikos jarenlang de door hem geliefde voetbalsport. Een aantal van zijn toenmalige ploeggenoten maakten destijds de overstap naar M.S.V.'71 en waren daar uiterst succesvol. Mikos bleef Excelsior'M trouw. "Je had achteraf beter ook de overstap kunnen maken door met je ploeggenoten mee te gaan. Dan had je tenminste ook eens wat gewonnen" weet onze PR man Martin van Zweden hem af ten toe lachend en dollend te melden. Mikos kan dat wel hebben. Sterker nog hij draagt onze club een warm hart toe. Tien jaar geleden schreef hij in onze jubileum krant een leuke column en ook ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan klom Mikos weer in de pen voor M.S.V.'71. Wij vinden dat erg leuk en waarderen dat zeer.


Column Mikos Gouka..... 50 Jaar M.S.V.'71

Hoe het met Ronald Bolijn gaat, hoor ik af en toe van wederzijdse kennissen. Ik heb hem zelf al een eeuwigheid niet meer gezien. Wel af en toe gehoord, dat wel. Dat was vaste prik als de Nacht van M.S.V.'71 in volle gang was en Martijn Krabbendam het opeens een uitstekend idee leek om mij ver na middernacht eens te bellen met een beschonken Bolijn als sidekick pal naast hem. Ooit speelden we alle drie samen in de jeugd bij Excelsior M. in een elftal waarin ook Arthur Vlendré een belangrijke kracht was. Bolijn was toen een begenadigd talent, maar bepaald geen type Johan Neeskens of Jan Wouters. Als het eens wat grimmiger werd op bezoek bij bepaalde clubs in Rotterdam of Den Haag, stapte hij razendsnel opzij en kon vooral Vlendré fysiek de kastanjes voor hem uit het vuur halen. Toen Bolijn de leeftijd had bereikt om bij de senioren te gaan spelen, besloot hij naar M.S.V. te gaan. Daar verkneukelden we ons al om, want op het niveau waarop daar destijds werd geacteerd was het vooral een kwestie van bikkelen en incasseren, wisten wij. Maar Bolijn schoot bij M.S.V. nog jarenlang met scherp. De linkspoot ontweek bizarre tackles en handelde een eeuwigheid sneller dan zijn tegenstanders. Op 1 juni 2005 stond Bolijn op het veld van Hermes DVS aan de aftrap van een promotiewedstrijd. Het moment om zich in de geschiedenisboeken te schieten. CKC was de allerlaatste horde op weg naar de derde klasse. Dat leverde natuurlijk zenuwen op. En zenuwen doet iets met mensen. Zo paste MSV zich eenmalig aan om het spel van de tegenstander te ontregelen. Voor de duidelijkheid, CKC was ook in die tijd echt geen Quick Boys of IJsselmeervogels natuurlijk. De tactische aanpassing om de aanvalsgolven van CKC te weerstaan was ontstaan omdat trainer Wilco Wapenaar wist dat de tegenstander een snelle rechterspits had. Wapenaar, een bijzonder aardige man, zag na een halfuur op Sportpark Harga 0-3 op het scorebord staan. Voor CKC wel te verstaan. En vlak voor de rust haalde hij ook nog een spits naar de kant voor een extra middenvelder. Bij een 0-3 achterstand dus. Dat het in de kelder van het amateurvoetbal eigenlijk alleen draait om de extra kwaliteit van een paar spelers, werd na rust duidelijk. Niks geen tactiek, alle ballen op Bolijn, Roel Bijkerk en Tim Kolmus. Jongens die te goed waren voor de vierde klasse. Het werd 3-3 en na verlenging 4-3, Kolmus maakte de winnende. M.S.V.'71 was voor het eerst derdeklasser en dat was heel mooi. Ik weet niet meer of ik Bolijn na die promotie nog heb gefeliciteerd. Of dat hij mij die nacht heeft gebeld.


Het eerste elftal speelt nog altijd te laag, maar de zwart/witte club heeft een bijzonder sympathiek imago opgebouwd, een zekere cult-club ook. Dat de festiviteiten rond het mooie 50-jarig bestaan helaas moeten worden uitgesteld door de pandemie, is uiteraard jammer. Maar als er straks eindelijk weer een Megatent staat en de gezellige artiesten hun opwachting maken, weet ik dat mijn telefoon na middernacht op stil moet. Voor je het weet trekt Krabbendam sidekick Bolijn weer naast zich om gezellig wat oud-ploeggenoten te bellen.


Gefeliciteerd M.S.V.'71, nog vele mooie jaren gewenst.


P.S. Mikos Gouka had als speler succes in de hoofdmachten van Excelsior M, Rozenburg, MVV’27 en Westlandia. Clubs die natuurlijk verbleken bij M.S.V.’71

Comments


bottom of page