top of page

Hans Frerichs goud waard voor M.S.V.'71


M.S.V.'71 bestaat bijna 50 jaar. In dat kader besteden we regelmatig aandacht aan markante gebeurtenissen uit deze halve eeuw M.S.V.'71. Ook MSVers, die veel voor "hun" club betekenen of hebben betekend willen we in dit jubileumjaar graag voor het voetlicht brengen. Deze keer is dat Hans Frerichs. Al 20 jaar lid van de M.S.V.'71 familie als supporter, sponsor, bestuurslid en projectleider. We spraken de sympathieke ondernemer in het sfeervol ingerichte kantoor van zijn bedrijf Wallcare aan de Zwarte Zee in Maassluis.


Wallcare

De 56 jarige Hans Frerichs is trots op het bedrijf, dat hij ruim 30 jaar geleden met zijn vader en broer is gestart. Wallcare is specialist op het gebied van gevelrenovatie. Van het reinigen van de gevel tot voeg- en metselwerkherstel, spouwmuurverankering, vochtwering en het verzorgen van steigervoorzieningen. De juiste partner voor renovatieprojecten in een straal van 70 a 80 kilometer rond Rotterdam, de grote Randstad. Naast Hans en Erik werken een kleine 40 vaste medewerkers en ongeveer evenveel zzp-ers voor het bedrijf. De zaken gingen zo goed dat Wallcare uit zijn jasje groeide en bijna 1 1/2 jaar geleden moest verhuizen van Maasdijk naar een groter pand in Maassluis. Van een kleine 2000 m2 naar meer dan 5000 m2.
Het gesprek met de in Rotterdam geboren, maar grotendeels in Maassluis opgegroeide Hans Frerichs vindt plaats in de uiterst sfeervolle kantoorruimte van Wallcare. Prachtige kunstzinnige foto's van oud- en nieuw Maassluis nemen een prominente plaats in.Toeschouwer

Een jaar of 20 geleden kwam Hans Frerichs voor het eerst met M.S.V.'71 in aanraking: "Dat was toen mijn oudste zoon Joey (huidige 1e elftal speler) ging voetballen. Die is nu 28. Ikzelf ging de eerste 2 jaar nog niet mee. Dat deed Sandra, mijn vrouw. Ik werkte toen nog op zaterdag. Later wel natuurlijk. Thom, onze andere zoon heeft ook nog even bij M.S.V.'71 gespeeld. Maar dat was van korte duur. Die lijkt wat dat betreft op mij. Ik heb vroeger schoolvoetbal gedaan en een jaartje bij Excelsior'M. Nee, ik fiets liever eerlijk gezegd of varen met mijn sloep. M.S.V.'71 kenden we op dat moment niet. We kozen deze club gewoon omdat het dicht bij ons huis in de Steendijkpolder was en omdat een paar vriendjes van Joey er ook speelden.Sponsor

Aanvankelijk was Hans Frerichs alleen toeschouwer bij Joey bij de club in de Steendijkpolder. Maar langzamerhand groeide zijn rol bij M.S.V.'71. Hans graaft diep in zijn geheugen. " Ik ben eerst vrijwilliger geworden. Sandra was een keer als begeleidster meegegaan op jeugdkamp. Het jaar erop was zij niet in de gelegenheid en toen ben ik 3 a 4 keer meegegaan als begeleider. Daar heb ik zo verschrikkelijk gelachen. Dat waren echt heel leuke tijden. Met o.a. Arend van den Voorden, Jolanda Visser en Maarten Bakker als kampleider en later Chris Zijlstra. In die periode heb ik Sjaak van der Vlugt ook leren kennen. En als je dan eenmaal bij de club rondloopt, weet je wel hoe het gaat".


Hoe dan?

" Nou dan kom je Martin van Zweden tegen. Die heeft natuurlijk een neusje voor leden en ouders van leden, die ondernemer zijn. Die benaderde mij om te sponsoren. Dat begon met het sponsoren van het team van Joey met tenues en tassen. En dat breidde langzaam uit. Ik heb een periode gehad toen droeg een heel groot gedeelte van de jeugd tenues met de naam Wallcare erop. Ook het damesteam heb ik toen gesponsord. En de naam van ons bedrijf vind je ook terug op reclameborden".Een greep uit de door de jaen heen door Wallcare gesponsorde teams.

Linksboven : D1 seizoen 2003 /2004

Linksonder : B2 seizoen 2009 / 2010

Rechtsboven : C2 seizoen 2008/2009 met Mario Been en Pierre van Hooijdonk.

Rechtonder : A1 seizoen 2009 /2010Waarom gaf je gehoor aan de oproep van Martin?


" Het lijkt misschien een beetje cliché. Maar ik vind dat als je het goed hebt, dat je wel wat terug mag geven aan de maatschappij. Zie het maar als maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Wij steunen met ons bedrijf meerdere goede doelen en meerdere verenigingen zoals CKC en VDL bijvoorbeeld.


E1 seizoen 2009 / 2010


Maar los daarvan vind ik het gewoon ook heel leuk als ik het terrein op kom lopen en ik zie teams spelen met de naam van ons bedrijf op hun tenue en tas. Daar ben ik best trots op. Nee, veel klanten levert het niet op. Af en toe een particuliere klant. Maar dat is niet zo erg. Daar doe je het in eerste instantie niet voor. Op dit moment staat onze naam op de jubileum shirts van het 1e elftal, staan er een aantal reclameborden van ons rondom het veld en prijkt onze naam op een van de kleedkamer deuren van de nieuwe kleedkamers".Bestuurslid

Meer dan 10 jaar geleden trad Hans Frerichs, die naast zijn zonen Joey en Thom ook nog een dochter Jasmijn heeft, toe tot het bestuur van M.S.V.'71. Hoe ging dat in zijn werk: "Martin van Zweden had me al een paar keer gevraagd en daarna ook Sjaak van der Vlugt. Er was iemand nodig, die verantwoordelijk was voor het technisch onderhoud van het sportcomplex. Mike Warnaar deed dat, maar die wilde geen bestuursfunctie. Ik ben toen toegetreden tot het bestuur. Als bestuurslid technisch onderhoud. Ik vertegenwoordig de bouwcommissie in het bestuur zeg ik altijd".


Sinds die tijd is Hans uiterst actief voor M.S.V.'71. Niet alleen als bestuurslid trouwens. Maar zeker ook als vrijwilliger op andere gebieden. Zoals tijdens de Megaweek bijvoorbeeld. Dan verleent Hans de hele week allerlei hand en spandiensten bij de opbouw, achter de bar en bij het opruimen van de tent.In zijn rol als bestuurslid technische zaken heeft Hans Frerichs de afgelopen jaren heel wat projecten geleid. Hij somt ze moeiteloos op: "

Het begon met de speeltuin. Daarna d verlichting bij veld 2. De kunstgrasvelden. De nieuwbouw kleedkamers. Renovatie bestuurskamer. De komst van Unitas'63 op ons terrein en natuurlijk de nu nog lopende renovatie van de oude kleedkamers, de kantine, commissiekamer, toiletten en de keuken".


De voorbereidingen voor het aanleggen van het grote kunstgrasveld in 2014De opening van de nieuwe kleedkamers door Burgemeester Edo Haan in 2018


De plaatsing van de lichtmasten bij de komst van Untitas'63 in 2019


Renovatie Accommodatie


De duurste klus was de bouw van de nieuwe kleedkamers in 2018. Maar de huidige lopende renovatie kost veel meer tijd en inspanning van Hans Frerichs en de vele vrijwilligers. " Deze renovatie heeft bij mij behoorlijk wat walletjes onder mijn ogen veroorzaakt" vertelt meewerkend voorman Frerichs lachend. " Het is eigenlijk te intensief voor me geweest. Ik heb hier op de zaak ook nog een " baantje" waar ik geacht word om een uurtje of 50 a 55 aan te besteden. Ik hield me bij M.S.V.'71 niet alleen bezig met het leiden van het project, maar werkte ook zelf mee. Vaak op de zaterdag. Gelukkig waren er veel vrijwilligers die ons hielpen. Meer dan 80. Martin van Zweden houdt dat allemaal bij. Martin is er trouwens zelf ook altijd. Wat heeft die man een energie voor M.S.V.'71. Ongelofelijk. En altijd positief. Echt een drijvende kracht voor de vereniging".


Een van de vele vrijwilligers hard aan het werk bij de renovatie


Aan de inwendige mens werd zeker ook gedacht bij het werk


Heeft corona nog invloed gehad op het project?


"Jazeker. Zowel in positieve als in negatieve zin. Omdat er niet gevoetbald werd boden veel mensen zich aan om te helpen. Naast veel vaste vrijwilligers ook jongens uit de selectie en spelers van het 3e elftal en het damesteam bijvoorbeeld. Daarnaast hebben ook een heel aantal leden van Unitas meegeholpen. Dat is natuurlijk geweldig en dat is ook het leuke van vrijwilligerswerk. Dat houdt ook de moed erin. Door corona kon er ook gemakkelijker doorgewerkt worden, omdat er op de accommodatie niet werd gespeeld. De kantine, kleedkamers, keuken hoefden niet gebruikt te worden. Van de andere kant bezorgde corona ons ook veel hoofdbrekens. Vooral financieel. We kwamen behoorlijk wat geld tekort door het gemis van Megaweek en de kantine inkomsten. Voor dat deel zijn we een lening aan moeten gaan om het laatste stukje van het renovatie project te kunnen bekostigen.


De mondkapjes werden ook niet vergetenHet project is verder heel behoorlijk volgens plan verlopen. Sterker nog. We hebben zelfs meer gedaan dan aanvankelijk de bedoeling was. De kantine is behalve de vloer ook voor een heel groot deel op de schop gegaan zoals verlichting en elektra" .


M.S.V.'71

Zijn bedrijf Wallcare en zijn club M.S.V.'71 kosten Hans Frerichs veel aandacht en tijd. Gaat dat niet ten koste van andere zaken zoals sociale contacten, gezin en hobby's?


" Sociale contacten schieten er niet bij in. Die heb ik genoeg op de vereniging. Verder maak ik tijd voor andere zaken. Zoals 's Zondags. Dan ga ik altijd fietsen. Wat er ook gebeurt. En op die dag kom ik ook niet bij M.S.V.'71.Ik heb eerlijk gezegd wel wat te weinig tijd voor Sandra. Maar dat is ze ook wel een beetje gewend. Voorheen kwam dat vaak door mijn werk. En nu dan een tijdje door M.S.V.'71. Maar we zijn bijna klaar. En dan kunnen we met een trots gevoel terugkijken op wat we met zijn allen bereikt en neergezet hebben.Hier kunnen we de komende 30 jaar goed mee vooruit. Het zou mooi zijn als we ook op sportief gebied een stap vooruit konden zetten. Dat hoeft voor mij niet veel hoger te zijn dan de 3e klasse. Maar waar we nu spelen is echt te laag. Ik ben inmiddels wel een MSV er geworden. Ik draag deze club een heel warm hart toe. Want hier lopen heel veel leuke en gezellige mensen rond en ik vind het leuk om daar bij te horen. Wat de toekomst van M.S.V.' 71 betreft moet er geknokt blijven worden. We hebben een kleine terugloop gehad in het aantal leden. Dat gaat nu weer beter. We zijn ook een grote stap aan het maken doordat we nu een jeugdbestuur hebben met een vertegenwoordiging in het hoofdbestuur. Dat is Mels van Zanten. Dat hadden we in de ledenvergadering bekend willen maken, maar die is door corona uitgesteld. Al met al zie ik de toekomst van M.S.V.'71 met veel vertrouwen tegemoet.

Kommentare


bottom of page