top of page

Jan Poulus kijkt terug op memorabele Playbackshows bij M.S.V.'71


Onze 50e verjaardag is inmiddels achter de rug. Maar omdat we nog steeds in ons jubileumjaar zitten, blijven we aandacht besteden aan de afgelopen 50 jaar bij onze fijne en gezellige club. Deze keer staan de memorabele playbackshows tijdens de Megaweek bij M.S.V.'71 centraal. Jan Poulus komt aan het woord. Het artikel bevat verder een aantal leuke foto's en een unieke film van de beste Playback acts uit de geschiedenis van M.S.V.'71.Die playbackshows waren over het algemeen van een bijzonder hoog niveau. Weken zo niet maanden voorbereiding gingen vooraf aan het uiteindelijke optreden. Niet bij alle deelnemers, maar zeker wel bij de shows van de groep Jan Poulus en de groep Han van Leeuwen. Zij maakten er jaarlijks een waar spektakel van. Wilco Wapenaar was heel veel jaren de uitstekende spreekstalmeester bij deze shows.Jan Poulus herinnert het zich allemaal nog als de dag van gisteren. "De eerste playbackshow was in de kantine. Dat was heel leuk. Ik trad daar op als De Vrolijke Koster. Bij M.S.V.'71 in het eerste jaar in de tent had ik zowat alle jeugdleiders van de jeugd gecharterd en deden we Falerie of zoiets. Daar werden we tweede want Edwin Klok won toen.Edwin Klok als Captain Jack


Het jaar daarop deden we The Blind Boys of Alabama. Daar werden we eerste mee met alle jeugd bestuursleden. De jaren daarna gingen we verder met Ton van Dijk, Robert Struif en Ed Schoones. En als we iemand te kort kwamen voor de act vroegen we Rene Tambour en / of Frank Koekebakker erbij. We hebben veel nummers van "Het Groot Niet Te Vermijden" gedaan en van Royal Hasjee.


Beste Act

Als we vragen wat hun beste act in al die jaren was, antwoordt Jan Poulus met een glimlach en een knipoog, zoals alleen hij kan antwoorden : " Het waren allemaal nummer 1 acts. Wij deden geen gemakkelijke optredens zoals captain Jack (door Edwin Klok) of gemakkelijke musicals zoals de Jantjes (met Han van Leeuwen, Hans van der Linden, Martin de Voogt, Arie Vroombout en vele anderen). Dat was voor ons te gemakkelijk. Wij zochten het in het moeilijke onbekende genre. Ons leukste optreden was "De Piano Act" met Robert Struif. Ook " In een Rijtuigie" was een groot succes".
De groep van Han van Leeuwen deed met zijn optredens niet onder voor die van Jan Poulus. Deze oud-trainer van M.S.V.'71 trad op met o.a. Hans van der Linden, Martin de Voogt, Arie Vroombout, Leo Ooms, diverse partners van deze heren en nog vele anderen. . Een van hun beste optredens was de musical " De Jantjes", maar ook "Buena Vista Social Club" scoorde bijzonder goed.Beiden groepen streden vaak om de hoofdprijs. Ze deden er allebei alles aan, om in een vroeg stadium aan de weet te komen wat de andere partij ging doen. Er werd volop gespioneerd. Dat was tamelijk eenvoudig want van verschillende koppels zat de ene partner in " Kamp" Poulus en de ander in "Kamp" van Leeuwen.


Spioneren

Jan Poulus vertelt : "Kijk het spioneren was voor ons altijd gemakkelijk. Wij hadden Ton van Dijk in onze groep en zijn vrouw Reina zat bij Han. Dus Ton kreeg altijd de schuld. Maar hij was het helemaal niet. Ik kan het nu wel vertellen hoe het ging. De spion zat bij Frank en Yvon Koekebakker. Hun zoon. Die zat in mijn elftal en ik chanteerde ze gewoon dat ze reserve stonden als ze niet even op de lijst keken wat Han en zijn kornuiten deden.


Reina van Dijk (2e van rechts) met haar zus, mevrouw de Voogt en mevrouw Vroombout tijdens een van hun vele optredens


Ik weet ook nog een keer met de tent opbouwen. Toen hebben Robert (Struif) en ik een van de deelnemers uit de groep van Han van Leeuwen (Arie Vroombout) dronken gevoerd. Daarna hebben we Arie gevraagd om zijn lied voor ons te zingen. Wat was Han kwaad. En als we wisten welk lied Han speelde, liepen we er zingend langs of met de musical Cats gingen we miauwen. Mooie tijd was dat. Ik denk dat ik van de 15 keer er 9 gewonnen heb, maar het hadden er 14 moeten zijn".


Maar om de memorabele M.S.V.'71 Playbackshows in zijn geheel op te hangen aan Jan Poulus en Han van Leeuwen zou heel veel anderen te kort doen. Want ook Edwin Klok, Rob van Put, Martin van Zweden, Maarten Bakker, Robbert Rottier, Erik de Gier, Hans Frerichs, Jacques van der Vlugt en vele anderen deden van zich spreken met hun optredens.


Van de originele optredens in de eerste jaren is niet veel materiaal meer beschikbaar. In 2007 is er nog een keer een speciale editie geweest van de Playback Show, met daarin een aantal winnaars uit eerdere edities. Deze hele Playbackshow is vastgelegd op film, die wij in ons bezit hebben. Voor u hebben we een selectie gemaakt uit deze film.

Mochten er mensen zijn die ook nog een of meer van de andere acts willen zien. Neem dan even contact op met Nico van der Lelij (Nico.v.d.Lelij@msv71.nl)


Hierbij ook nog enkele foto's van een aantal Playback coryfeeën


De 2 zussen mevrouw Ooms en mevrouw van Dijk in een van hun vele actsMaarten Bakker als David Bowie samen met Yvonne Crouwel als Tina TurnerDe Toppers. Met vlnr Peer de Vries, Jacques van der Vlugt en Hans FrerichsErik de Gier
Martin van Zweden (rechts) en Leendert van Geest (links)
Robbert Rottier
Het was heel "Gezellig" met vlnr Jan Poulus, Robert Struif, Ton van Dijk, Ed Schoones en Frank Koekebakker

Comments


bottom of page