• duucie

K.M.D. 3 – M.S.V.’71 3 2-2 (2-0)

zaterdag 25 maart 2023

“Supersub Jan bezorgt het derde een punt.”

Zaterdag 25 maart moest het derde om 14:30 aantreden in Wateringen tegen KMD, een tegenstander die de afgelopen jaren nogal lastig te bespelen was. Al voor de wedstrijd kregen we een seintje dat we tijd moesten rekken, omdat Wesley, Danny en Scott nog vanuit Maasdijk moesten komen, waar zij met het tweede hadden gevoetbald. Dit was geen probleem, mede doordat er nog een wedstrijd bezig was op het veld waar wij moesten voetballen.

Het is altijd weer een puzzel om de juiste balans te vinden in het team, maar net als Ronald Koeman het met Oranje goed voor elkaar had tegen Frankrijk, wisten we met elf voldoende fitte spelers te beginnen: Geert, Danny, Scott, Duuc, Herman, Robbert, Loek, Reno, Wesley, Martin, en invaller Gio. Op de bank hadden we Fer, Sunil, Jan, Jari, en Kevin , terwijl Henk weer langs de lijn ging vlaggen. Iets later dan gepland begonnen we aan de wedstrijd, en met flinke tegenwind!

Het begin was prima, en net als Oranje stonden we dan ook binnen 5 minuten met 1-0 achter. Deze tegengoal zorgde er wel voor dat we wakker werden geschud en ook probeerden te voetballen. De over het algemeen jonge ploeg van KMD had het meeste balbezit, en dat was ook niet raar gezien de enorme wind die over het veld waaide. Elke lange bal die KMD speelde van achteruit ging met een enorme vaart over onze achterlijn, en elke lange bal die wij van achteruit speelden kwam met een noodgang weer terug. Kortom, het spel was niet om aan te zien. Toch wisten wij met de werklust van Wesley en Martin voorin, en de negen spelers achter hen, enkele kansjes te creëren, die ook weer op meesterlijke wijze om zeep werden geholpen. De over het algemeen goed leidende scheidsrechter gaf ons zelfs een mooie kans via een vrije trap op de rand van de zestien. Martin “oogklep” de H. zou deze bal wel even haarfijn in de hoek plaatsten, maar welke hoek zei hij er niet bij. En, hij kreeg gelijk, want de bal verdween inderdaad in de hoek. De hoek van het veld wel te verstaan, en volgens mij raakte de bal zelfs de cornervlag. En dat terwijl naast hem twee spelers he-le-maal vrij stonden.

Vlak voor de rust maakte Scott weer een van zijn befaamde buikschuiver-slidings en de scheidsrechter vond dat hij deze keer de bal ook met zijn hand raakte: penalty! Helaas is er op dit niveau geen VAR, want die had kunnen zien dat Scott zijn arm helemaal langs zijn lichaampje had. Maar goed, de penalty was gegeven, en Geert moest zijn best maar doen. Hij ging inderdaad de goede hoek in, had de bal bijna klemvast, maar realiseerde zich op tijd dat het een corner zou kunnen worden als hij de bal uit de hoek zou tikken. Dus, liet hij de bal weer los, zodat deze keurig achter hem in de hoek van de goal in het netje plofte: 2-0. Dit was ook meteen het sein voor de rust.

In de rust werden een aantal tactische aanpassingen gedaan. Duuc en Robbert werden bedankt voor het afmatten van de tegenstander, en twee verse krachten kwamen in het veld: Jari en Kevin. Dit zorgde voor meer voetbal in de ploeg, en misschien dat het ook hielp dat we nu wind mee hadden. De rollen waren in elk geval omgekeerd op het veld, en wij waren de bovenliggende partij. Dit resulteerde in diverse kansen voor ons, en bij het slordig uitverdedigen van KMD was Gio alert. Hij onderschepte de bal en met een kleine versnelling kwam hij in kansrijke positie: 2-1! Deze aansluitingstreffer gaf ons extra energie, en de kansen stapelden zich op. Hierbij werden enkele spelers wel heel erg overmoedig, zoals Reno die tot drie keer toe van grote afstand op goal probeerde te schieten. Ondanks dat wij de wind mee hadden, leek het alsof Reno tegen de wind inschoot, en de keeper hoefde geen moeite te doen om deze dwarrel-ballen op te rapen. Net als in de eerste helft, werd elke lange bal door de wind beïnvloed, en daar maakte Geert slim gebruik van. Bij een van zijn goed geplaatste uittrappen, wist hij Wesley in een keer voor de zwakke keeper van KMD te zetten, en dit keer maakte Wesley de kans beheerst af: 2-2!

Dit was het sein om nog eens extra druk te gaan zetten en eerst Sunil en daarna Jan werden ingebracht voor Gio en Scotty. De laatste zou een gouden wissel blijken te zijn. De tweede helft zou bijna hetzelfde eindigen als de eerste helft, want vlak voor tijd werd Wesley voor de zoveelste keer onderuitgehaald, maar dit keer legde de scheidsrechter de bal op de stip. Een terechte beslissing, maar na al het commentaar en de opbouwende kritiek die deze scheidsrechter van ons had gekregen tijdens de gehele tweede helft, verbaasde het uw verslaggever dat hij inderdaad een penalty gaf. Klasse! Vervolgens gebeurde er iets heel interessants, want bij een penalty zie je meteen de pikorde in het veld, en dus greep Jan “Wout W” van H. de bal, en gaf heel duidelijk aan dat hij de man is van de pingels. Vooruit, er was verder niemand die de penalty durfde te nemen, maar goed. Jan liet vervolgens zien waarom sommigen bij ons in het team eigenlijk alleen figurant zijn, en zo min mogelijk de bal moeten raken. Hij nam een geweldige aanloop, en schoot de bal zodanig in dat de keeper van KMD, die heel de wedstrijd wat onzeker overkwam, dit schot zeer eenvoudig kon stoppen. En zo bleef het 2-2, en redde Jan het kostbare punt voor het derde.

De scheidsrechter had genoeg gezien en floot meteen af, en zo konden we een sappie gaan drinken om deze wedstrijd te evalueren. Ten eerste, Jari, Gio en Kevin bedankt voor het meedoen! Wist u dat: – Dit de derde wedstrijd op rij was die het derde niet heeft verloren? – Spits Martin heeft dit kalenderjaar minder gescoord dan Scott? – Eerder dit seizoen hebben twee andere spelers ook al een penalty gemist? – Jan is een supersub is? Oftewel: “Een sterke speler die als invaller achter de hand wordt gehouden en in die rol geregeld succesvol is.” – Dat Jan in de nabije toekomst zijn tijd op de bank iets langer zal worden? Tenslotte, zoals Jan terecht opmerkte, “Depay mist ook wel eens”, waarmee Jan ook zichzelf op het niveau van Depay wilde zetten.