top of page

Meest bizarre duel uit M.S.V.'71 geschiedenis

Komend jaar viert M.S.V.'71 haar 50e verjaardag. Dat jubileum gaan we uiteraard op onze bekende manier uitbundig vieren. Binnenkort hoort u hier meer over. Maar vandaag kijken we alvast een keer terug op een bijzonder en uiterst memorabel moment uit de historie van onze club. De promotie naar de 3e klasse op 1 juni 2005, vandaag precies 15 jaar geleden.
Nacompetitie

In het seizoen 2004 /2005 eindigde M.S.V.’71 na een wisselvallige eerste seizoenhelft en een ijzersterk 2e deel, onder leiding van trainer Wilco Wapenaar op de 2e plaats achter kampioen FC Mozaiek. Nadat in de nacompetitie eerst Lekkerkerk en daarna Erasmus op eenvoudige wijze aan de kant waren gezet, moest het karwei (promotie naar de 3e klasse) op het neutrale terrein van Hermes DVS tegen CKC worden afgemaakt. Het zou uiteindelijk het meest bizarre duel uit de geschiedenis van M.S.V.'71 worden en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. We kijken 15 jaar na dato daarom via oude verslagen en commentaren nog eens terug op deze historische gebeurtenis. Een heuse thriller.


Veel mensenuit Maassluis en omstreken waren getuige van dit historische duel

Meest bizarre duel ooit!

1 juni 2005 is een datum die bij iedere échte MSV’er in het geheugen gegrift staat. Ook Wilco Wapenaar weet het nog als de dag van gisteren, zelfs wat er aan het spectaculaire duel voorafging. ,,We rekenden in de nacompetitie moeiteloos af met Lekkerkerk en Erasmus en waren topfavoriet in de finale. Dat vonden we zelf ook. Of dat voor extra druk zorgde? Nee, er was een gezonde spanning voelbaar voorafgaand aan de wedstrijd. Maar we voelden ons sterk. We hadden op dat moment dan ook een uitstekend team, dat ook tactisch goed onderlegd was. Daar konden we tegenstanders mee verrassen, zo bleek eerder in het seizoen. Kortom, we waren er klaar voor, dachten we …”


Hoe anders bleek de realiteit. Na ruim een halfuur spelen stond er 0-3 op het scorebord! Volgend Rotterdams Dagblad-verslaggever Vincent de Voogd omdat Wapenaar begonnen was met een onbegrijpelijke opstelling. Wapenaar: ,,Ja, dat schreef hij de volgende dag in de krant. Ik heb die opmerking nooit begrepen. We begonnen zoals altijd in een 3-4-3-opstelling, maar hadden op links een aanpassing gedaan omdat CKC beschikte over een razendsnelle rechtsbuiten. Daar hadden we geen antwoord op en dat bezorgde ons de grote achterstand.”

Rustig

Waar menig trainer scheldend en tierend in paniek zou zijn geraakt, bleef Wapenaar echter de rust zelve. De trainer werd op weg naar de kleedkamer wel tot op het bot gegriefd door een CKC-begeleider, die hem op zeer minzame wijze influisterde dat de wedstrijd voor zijn team in de tas zat. ,,Ik heb die man verteld dat hij nog niet van ons af was. Vlak voor de thee had ik al een middenvelder (Assad Mohunlol, red.) ingebracht voor een aanvaller (Bas Lankwarden, red). Dat zorgde gezien de ruime achterstand voor veel vraagtekens, maar ik wilde eerst dat het verdedigend goed kwam te staan. Toen dat het geval was, zijn we weer aan aanvallen gaan denken.”

Ronald Bolijn werd dit seizoen topscorer. Hier is hij ook weer heel dicht bij een trefferUiteindelijk bleek de tactische ingreep en de bewaarde rust dé manier om het duel alsnog te doen kantelen. M.S.V. ’71 kwam als herboren uit de kleedkamer en zette de succesvolle inhaalrace in. Ronald Bolijn maakte in de 50e minuut 1-3, een kwartier later zorgde Roel Bijkerk voor 2-3, waarna Tim Kolmus vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de gelijkmaker op de borden schoot. Toen het gefrustreerd geraakte CKC ook nog eens met tien man kwam te staan, was het tijd om de genadeklap uit te delen. Die kwam er in de laatste minuut van de verlening. Wederom Tim Kolmus was het goudhaantje, hij schoot M.S.V. ’71 voor het eerst in zijn bestaan naar de derde klasse. ,,Ik vergeet nooit hoe Tim na zijn treffer in mijn armen vloog,” krijgt Wapenaar nog koude rillingen. ,,De ontlading was enorm. Dat juist Tim hem maakte, was geweldig. Hij had een moeilijk jaar achter de rug, had motivatieproblemen en overwoog zelfs te stoppen met voetballen. Dat liet ik niet gebeuren. Ik ben met hem gaan praten en dat werkte. Hij bleef erbij en de beloning voor al de inspanningen kwamen er toen uit. Dit was echt de mooiste wedstrijd uit mijn trainerscarrière en zal dat ongetwijfeld ook altijd blijven.”


De spanning was te snijden die laatste minuten op en rond de dugout van M.S.V.'71Opstelling M.S.V. ’71:

Robert Kuipers

Frank de Gier

Jeffrey Mansveld

Martin de Heer

Jeremy Kolmus

Peter Ducaneaux (82. Herman Janson)

Roel Bijkerk

Chris Kolmus

Tim Kolmus

Ronald Bolijn

Bas Lankwarden (40. Assad Mohunlol)

Scoreverloop:

M.S.V. ’71-CKC 4-3 (0-3)

7. Ronnie IJsselstein 0-1

23. Gerrit van der Ruit 0-2

32. André van Ballegooijen 0-3

50. Ronald Bolijn 1-3

65. Roel Bijkerk 2-3

85. en 119. Tim Kolmus 3-3 en 4-3.


Na afloop werd het feest uitbundig gevierd door alles en iedereen met zwart wit bloed


Wilco Wapenaar ging na afloop op de schouders. En dat was meer dan terecht. De oefenmeester vertrekt naar DEHMusschen. In december van het vorig jaar besloot het bestuur van M.S.V.’71 het contract met Wapenaar niet te verlengen. De M.S.V.’71 trainer was en is nog steeds teleurgesteld over dat besluit. Wapenaar verbeet die teleurstelling en leidde zijn ploeg alsnog naar de 3e klasse. Een prestatie van formaat. Onmiddellijk na het behalen van de promotie heeft Wapenaar moeite met het omschrijven van zijn gevoel : “Het is een gevecht Natuurlijk ben ik heel erg trots op de prestatie, die we geleverd hebben. Neem nou alleen deze wedstrijd. Zo’n slechte eerste helft en dan toch met 4-3 de prijs binnenhalen. Maar van de andere kant baal ik er verschrikkelijk van dat ik niet verder mag met deze groep. Dat doet pijn”. M.S.V.’71 onderging gedurende het seizoen een metamorfose. De ploeg presteerde voor de kerst erg wisselvallig. Daarna ging het steeds beter. De laatste nederlaag dateert alweer van 31 oktober van het vorig jaar. Heeft Wapenaar een verklaring voor deze ommekeer : “Daar is niet één verklaring voor. Dat is meer een proces. In de wedstrijd FC Mozaiek uit heb ik dingen gezien , die positief waren voor de toekomst. Ondanks het verlies. Maar die partij gaf me wel vertrouwen om op de ingeslagen weg verder te gaan. Ook het trainingsweekend heeft zeker een positieve werking gehad op de groep. En via de trainingen hebben we met de hele staf geprobeerd om de groep harder en sterker te maken. Ook mentaal. We wensten geen half zacht gedrag op de trainingen. Ook heb ik veel individuele gesprekken gevoerd met spelers. Ik heb ze steeds meer mee kunnen geven van mijn fanatisme. Maar het belangrijkste is natuurlijk het winnen van wedstrijden. Dat geeft veel vertrouwen waardoor het steeds beter gaat”. Als we tot slot aan Wapenaar vragen of hij het leuk zou vinden om volgend jaar met DEHMusschen in dezelfde afdeling te spelen als M.S.V.’71 antwoordt de oefenmeester met een knipoog : “Ja natuurlijk. Dat levert me 6 punten op. Ik weet wel hoe je van M.S.V.’71 moet winnen”.


Blijdschap en Bengaals vuur illustreren de promotie van M.S.V.'71 naar de 3e klasseMartin de Heer speelt een prominente rol in het elftal van Wilco Wapenaar. In het klassement ‘Speler van ’t Jaar’ staat de M.S.V.’71 aanvoerder fier bovenaan met 7,22 punt gemiddeld. Doet hem dat wat ? “Natuurlijk ben ik daardoor gecharmeerd. Maar wat ik hier vooral zo leuk aan vind is het feit dat mensen het initiatief hebben genomen om zoiets te verzinnen. Zoiets geeft extra sfeer en beleving in de vereniging. Maar de promotie doet mij natuurlijk 10 keer zoveel. Zoiets is fantastisch om mee te maken. Vorig jaar lukte het net niet. Nu wel. Hoe dat komt ? We zijn weer een jaar verder en daardoor meer aan elkaar gewend. We zijn een hechter team geworden en meer volwassen. Dit jaar hebben we wedstrijden op strijd gewonnen. Als we vorig jaar achter kwamen slaagden we er niet in om nog terug te komen. En dat is dit jaar wel anders. Dat heb je vandaag gezien. Met deze ploeg kunnen we ongetwijfeld mee in de 3e klasse. Daar zijn we klaar voor”.


Tom Bijkerk kan in de selectie van M.S.V.’71 worden bestempeld als de grootste pechvogel. Vorig jaar kreeg de oudste van de broers Bijkerk last van zijn knie en miste daardoor een deel van het seizoen. En dit jaar werd de ongelukkige spits in de wedstrijd tegen DRGS zodanig geblesseerd dat hij maanden is uitgeschakeld. Hoe kijkt hij naar deze promotie ? “Een beetje met een dubbel gevoel. Ik vind het geweldig voor M.S.V.’71. Maar voor mezelf is het toch wat anders. Natuurlijk heb ik bijgedragen aan deze promotie, maar in de beslissende fase was ik er niet bij. Daardoor heb ik niet dat echte euforische kampioensgevoel. Gelukkig heb ik wel de periode titel meegemaakt. Een week later raakte ik geblesseerd tegen DRGS.”.Dat Bijkerk meeleefde met zijn ploeg getuigt wel van het feit dat hij alle wedstrijden van “zijn” team trouw bleef volgen.