top of page

Paul van Loenen vol vertrouwen als nieuwe hoofdtrainer van M.S.V.'71


In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer als opvolger van Harry van Kapel kwam technisch coördinator Paul van Loenen verrassend genoeg uit bij zichzelf. Inmiddels is van Loenen een paar maanden bezig in zijn nieuwe rol. We spraken hem vlak voor het begin van de competitie over zijn ervaringen tot nu toe en zijn verwachtingen voor het komende seizoen met "zijn" M.S.V.'71.


Het is voor Paul van Loenen zijn eerste klus als hoofdtrainer. In het verleden trainde hij al wel selectie jeugdteams van Excelsior'M en M.S.V.'71 en het dames team van M.S.V.'71.

Hoe bevalt het hoofdtrainerschap tot nu ? "Eigenlijk uitstekend" Zegt de 50 jarige van Loenen met een lach. " Het was al lang geleden een ambitie van mij om dit een keer te gaan doen. En toen Harry van Kapel stopte bij M.S.V.'71 deed die kans zich voor. Ik zie het ook een beetje als mijn groep, die ik de afgelopen jaren heb samengesteld. Ik vond het een ideaal moment om in te stappen. Er staat nu een dusdanige grote groep , die redelijk aan elkaar gewaagd is en er met elkaar voor willen gaan. Ik heb nu wat te kiezen. Toen het bestuur en de spelersgroep er ook achter stonden, heb ik besloten om het avontuur aan te gaan" .

Voorbereiding Over de voorbereiding tot nu toe heeft Paul van Loenen gemengde gevoelens. "We hebben natuurlijk te maken gehad met Corona, waardoor veel spelers voorafgaand aan de voorbereiding inactief waren geweest. Zij begonnen met een achterstand ondanks dat wij wel oefeningen hebben meegegeven. Verder werden de jongens geconfronteerd met een iets andere manier van spelen dan dat ze gewend waren. Dat kostte ook tijd. De resultaten waren daardoor nogal wisselvallig. Op een bepaald moment heb ik gezegd dat ik alleen maar met fitte spelers wilde spelen en met spelers, die zich willen houden aan de speldiscipline. Vanaf dat moment ging het beter lopen en ben wel ik redelijk tevreden. In het bekertoernooi hebben we goed gespeeld en ook veerkracht getoond. Alleen de scherpte voor het doel bij de afronding moet beter. Wat ik nog niet zie in deze groep, maar wat ik wel hoop is dat ze in het veld veel meer beslissingen gaan nemen en de wedstrijd gaan lezen om zelf tijdens de wedstrijd veranderingen aan te brengen op basis van het wedstrijdverloop. Daar werk ik aan om dat te realiseren" .

Talentvolle jeugdspelers Tijdens de voorbereiding trainden ook een aantal talentvolle jeugdspelers mee met de selectie. Van Loenen licht toe : " Toen ik hier startte heeft M.S.V.'71 jarenlang geen bovenbouw gehad qua jeugdspelers. Die hebben we nu wel. En ik vind dat we nu langzamerhand eigen jeugdspelers moeten gaan inpassen. Een aantal van die jongens, die al vanaf de " Effies" lid zijn van M.S.V.'71 hebben de afgelopen jaren erg goed getraind en goede resultaten geboekt met hun teams. Daar wilde ik ze voor belonen.

Ze ook langzaam laten ruiken aan het meedoen met de selectie. We hebben het over Rody van Baalen, Arno van Zweden, Fabian van Loenen, Kayne Blom, Kevin van Zandvliet en Zafir Mounir. In de voorbereiding had ik die ruimte om ze mee te laten trainen. Nu trainen ze weer bij hun eigen teams. Maar in de nabije toekomst kan dit best nog wel eens gebeuren. Arno van Zweden (foto) maakte ook al zijn debuut in het 1e elftal. In de oefenwedstrijd tegen Haagse Hout. Er waren overigens meer jeugdspelers benaderd, maar zij wilden nog niet aansluiten en dat begrijp ik gezien de jonge leeftijd van deze spelers".

Technische staf Naast een nieuwe hoofdtrainer waren er nog meer wijzigingen in de technische staf dit seizoen. Van Loenen, die in het dagelijks leven eigenaar is van het bedrijf De Verzuimregisseurs legt uit : Helaas is Jan Poulus gestopt na heel veel jaren. Dat vond ik echt jammer. Want Jan lag heel goed in de groep. Dat was een fijn persoon voor die gasten. Maar in combinatie met zijn werk vond Jan het te zwaar worden om het te blijven doen. Maar we hebben gelukkig een uitstekende vervanger . Adil Amakran. Daar ben ik echt heel blij mee. Hij studeert binnenkort af als fysio. Adil doet de warming up en de hersteltrainingen. Via hem brengen we de conditie, het vetpercentage en het gewicht in kaart. En uit gesprekken met de spelers heb ik teruggekregen dat ze meer aan balans-, coördinatie- en krachtoefeningen willen. Dat heeft Adil daarom ingepast in zijn trainingen. Verder hebben we een nieuwe grensrechter omdat Edwin Klok (ook vanwege werk) helaas is gestopt. Michael de Bruin wordt nu onze vaste grensrechter. Verder is de technische staf ongewijzigd met Hamza, Jolande, Roberto, Steven, Martin en Leen. En daar ben ik heel tevreden mee".

Brede Selectie Gevraagd naar zijn opinie over de selectie die hij dit seizoen tot zijn beschikking heeft is de 50 jarige nieuwe hoofdtrainer duidelijk : " Ik heb een vergelijkbare selectie als vorig seizoen. Er zijn een paar jongens bijgekomen, die in potentie talentvol zijn. Een aantal daarvan zijn jong en die zie ik 1,2,3 nog niet in één spelen. Maar ik ben al blij dat de groep intact is gebleven. En de leeftijd van die gasten wordt langzaam wat ouder, waardoor je eigenlijk een betere ploeg gaat krijgen inmiddels.

Jasper van Veen (foto) is wel een toegevoegde waarde t.o.v. het vorige seizoen. Want toen sloot hij pas halverwege het seizoen aan, omdat hij eerder een half jaar in Spanje verbleef. Het duurde toen even voor hij echt fit was. En juist op dat moment brak de Corona crisis uit. Nu is Jasper er vanaf het begin bij en dat scheelt enorm. Verder traint Rick Carli weer mee. Wellicht kan die dit seizoen ook weer aansluiten. Want ook dat is een uitstekende voetballer. Ik kan met deze groep het spel spelen zoals ik dat graag wil. Bijna op alle posities heb ik een dubbele bezetting. Alleen voorin is de spoeling dun. Als daar iemand wegvalt dan moet ik wellicht iets anders gaan spelen" .

Rotterdamse competitie

Na jarenlang actief te zijn geweest in de Haagse afdeling gaat M.S.V.'71 dit seizoen de strijd aan met clubs uit de Rotterdamse regio. Van Loenen daarover : "Dat is al een aantal jaren aangevraagd door M.S.V.'71 omdat je dan veel meer ploegen uit de directe omgeving als tegenstander krijgt. Uit Vlaardingen en Schiedam bijvoorbeeld. Ploegen waar je in de jeugd ook al tegen speelde. Gelukkig zit Maasdijk er ook bij. Dat vind ik extra leuk omdat ik in Maasdijk geboren ben en mijn familie daar vandaan komt. En het zijn altijd leuke wedstrijden tegen hen. Deze Rotterdamse competitie trekt ons meer dan de Haagse competitie. Met name door de gedragingen van een aantal ploegen daar en het ontbreken van optreden van de KNVB daartegen. Dus we zijn wel blij dat we daar nu even vanaf zijn".

Paul van Loenen heeft inmiddels al een goed idee over de krachtverhoudingen in deze afdeling."Victoria'04 is de belangrijkste kandidaat voor de titel. Die stonden vorig jaar stijf bovenaan op het moment dat de competitie door corona werd stopgezet. Die ploeg heeft ook een uitstekende trainer (Warry van Wattum) en heeft zich ook nog eens versterkt. O.a. met een spits uit de 1e klasse. Verder hebben Rotterdam United, FC Maense, VOB en Maasdijk allemaal een goede ploeg voor de 4e klasse. Dat zijn allemaal outsiders voor de titel of een plek in de nacompetitie. De start van de competitie is voor M.S.V.'71 wat dat betreft tamelijk ongelukkig. Want in de eerste 3 wedstrijden spelen we tegen achtereenvolgens VOB (uit), Victoria'04 (thuis) en FC Maense (uit). Als dat een slechte start voor ons oplevert moeten we gaan jagen. Van de andere kant kunnen we ook 3 goede resultaten neerzetten en doen we gelijk goed mee".

Zoon in selectie

In de selectie van M.S.V.'71 speelt Jeremy van Loenen, de zoon van de nieuwe trainer. Hoe is het om je zoon in de selectie te hebben ? " Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk op de een of andere manier. Ik heb hem in de jeugd ook een aantal jaren getraind. Thuis wordt er eigenlijk niet over de wedstrijden gesproken. Voordat ik besloot hoofdtrainer bij M.S.V.'71 te willen worden hebben we het er in het gezin natuurlijk wel over gehad. Een paar keer zelfs. Maar Jeremy heeft er geen moeite mee". Wat van Loenen niet zegt, maar wat natuurlijk wel een rol speelt is het feit dat Jeremy een van de sterkhouders van het elftal is, die binnen de groep nooit ter discussie staat. Dat maakt het wel een stuk gemakkelijker voor zowel trainer als speler.

Randzaken Paul van Loenen is over het algemeen best tevreden over de invulling van de randzaken bij zijn club. " We spelen op een fantastisch complex met mooie kleedkamers en een mooie verzorgingsruimte. Ook de zaken daarom heen zijn goed geregeld. Door de corona crisis en de renovatie van ons sportpark moet de vereniging even voorzichtig zijn met de middelen. Maar mijn wens voor de toekomst is dat de selectie op zaterdag herkenbaar naar de vereniging komt. Ik vind uitstraling namelijk best belangrijk en het geeft ook vertrouwen".

Doelstelling en verwachtingen Zoals elke club heeft ook M.S.V.'71 een doelstelling voor het komende seizoen geformuleerd. Paul van Loenen is daar heel duidelijk over : " De doelstelling is promoveren. En ik vind ook gezien de kwaliteiten van deze groep dat we die doelstelling moeten nastreven. Die doelstelling is overigens niet door het bestuur uitgesproken maar door de groep zelf. Ik heb alle spelers aan het begin van de voorbereiding gevraagd naar de persoonlijke doelstelling, persoonlijke verbeterpunten en naar de team doelstelling. Daar kwam uit naar voren dat ze voor promotie willen gaan en daar sluit ik me graag bij aan. Of dat uiteindelijk lukt daarvan ben je van zoveel dingen afhankelijk in een seizoen, zoals schorsingen en blessures. Maar ik heb een brede groep, die ook allemaal komen trainen. Dus bij onverwachte tegenslagen kan ik daar wel op terugvallen. Het zou mooi zijn als we de doelstelling zouden kunnen realiseren in dit jubileumjaar. Ik ga er in elk geval alles aan doen wat in mijn vermogen ligt. Ik heb er vertrouwen in".

Comments


bottom of page