top of page

Twee M.S.V.'71 iconen doen een stapje terug


M.S.V.'71 bestaat binnenkort 50 jaar. Meer dan de helft van deze periode waren Jan Poulus en Gerrit Kuipers erg actief voor onze vereniging. Maar om uiteenlopende redenen hebben beide coryfeeën besloten om een stapje terug te doen en te stoppen met hun activiteiten bij de club. We spraken Jan en Gerrit uitgebreid over de afgelopen 25 jaar bij hun club M.S.V.'71.

De start bij M.S.V.'71

De 60-jarige Gerrit Kuipers is net iets langer lid van M.S.V.'71 dan de iets oudere (bijna 64) Jan Poulus. " In 1985 ben ik in Maassluis komen wonen" weet keeper Kuipers zich nog wel te herinneren. Ik was toen 25 jaar. Tot die tijd woonde ik in Rhenen, in het midden van het land. Daar heb ik altijd bij de plaatselijke club gespeeld. Ook in het eerste. De eerste jaren in Maassluis heb ik niets gedaan op voetbalgebied.

Toen kwam ik op zeker moment Nico van der Aar tegen. Een vriend van mij. En die vroeg of ik zin had om weer te gaan voetballen. Zoek jij eens een leuke club uit vroeg hij. Ik ben gaan kijken welk merk bier ze hadden. M.S.V.'71 had geloof ik Brand bier in die tijd. Dat leek ons wel een goed merk. Dus werd het M.S.V.'71. We kwamen terecht in het vaders elftal met Kees Starmans sr en Wim Bijkerk. En na een paar jaar wilde de selectie me hebben. Voor het 2e elftal. Theo van Dijk was toen trainer. En Dick Bosch was eerste keeper. Toen de trainer uiteindelijk voor mij koos hebben we Dick nooit meer gezien".

Jan Poulus had een start bij de club zoals zo velen. "Toen mijn zoon Nick ging voetballen ben ik bij M.S.V.'71 terecht gekomen. Dat was begin jaren 90.

Ik zocht en kleine gezellige vereniging. Een beetje zoals Martinit in Schiedam, waar ik in de jeugd en ook nog even als senior heb gevoetbald. Totdat mijn knie het begaf. Ik houd van kleine verenigingen. En zo is het balletje letterlijk gaan rollen. Dan loop je hier rond en vragen ze of je leider / trainer wilt worden. Later vroeg Wilco Wapenaar mij als assistent bij de selectie. Dat was in 2004. Ik had een goede band met hem en hij wilde graag dat ik het 2e zou gaan doen. Dat heb ik toen gedaan. Tot op de dag van vandaag ben ik actief gebleven bij de selectie, met af en toe een korte stop".


Jan Poulus als trainer coach van het 2e elftal

M.S.V.'71 gevoel

Inmiddels hebben beide iconen "hun" club M.S.V.'71 duidelijk in hun hart gesloten. Als hen gevraagd wordt hun gevoel voor M.S.V.'71 eens te omschrijven zegt Jan Poulus: " Ja fantastisch. Ik ben hier gewoon thuis. Ik ken iedereen. Met de jongens van de selectie en de staf heb ik een goede band. Het was ook altijd mijn uitlaatklep voor mijn werk. Ik kom hier gewoon graag. Dat is het eigenlijk". Gerrit vult aan: "Het is één grote familie. Ik ben hier in de jaren 90 gekomen en ben nooit meer weggegaan. Dat zegt genoeg toch.Ik heb echt wel mogelijkheden gehad om ergens anders (betaald) aan de bak te gaan. Maar dat heb ik allemaal afgezegd. Maar ik vond het leuk om het hier te doen. Gewoon omdat het een gezellige en leuke vereniging is.


Lid van Verdienste

Zowel Jan Poulus als Gerrit Kuipers werd op de Nieuwjaarsreceptie van 2017 door M.S.V.'71 benoemd tot Lid van Verdienste voor hun activiteiten bij de club. En terecht. Want beiden betekenden meer dan een kwart eeuw veel voor hun club. Beiden als trainer. Zo was Jan Poulus bijvoorbeeld jarenlang een zeer succesvolle jeugdtrainer. Menig team leidde hij naar het kampioenschap, waaronder een meidenteam. Daarna kwam Jan als assistent bij de selectie terecht en was daar bijna 6 jaar lang actief.

" Ik deed de hersteltraining en de conditie training" legt Jan Poulus zijn rol bij de selectie uit. Dat vond ik altijd heel leuk. Ik had veel oefenstof van internet gehaald. En die jongens vonden het leuk. Daar zijn we toen mee doorgegaan. Voor Wilco was ik ook een klankbord. Hij luisterde ook naar mij. Nee, dat was niet bij alle trainers zo. Daarom ben ik tussendoor ook wel eens gestopt omdat het niet klikte met de trainer.

Ik zeg altijd wat ik er van vind. Zonder omwegen. En dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Ik stond ook tussen de jongens. Wist wat er leefde in de groep en ik zorgde ook voor de nodige sfeer. Kom niet aan de jongens. Want die zijn van mij. Dat kwam ook tot uiting op de trainingskampen. De laatste 2 keer in Spanje was echt geweldig. Behalve s' nachts dan. Want ik sliep naast Martin van Rijn. En dat was geen pretje kan ik je zeggen. Wat maakte die man een geluid. Daar heb ik soms nog nachtmerries van. Overdag was het top. Dit is gewoon een fantastische groep.De technische staf uit het seizoen 2016 / 2017 met staand 3e van links Jan Poulus


Ik had eerst wel mijn bedenkingen over de jongens die van Excelsior'M kwamen. Maar dat was niet terecht. Dat zijn ook zulke goede gasten. Ook met de buitenlandse jongens kan ik goed opschieten. Ik laat iedereen altijd in zijn waarde. Dat was vroeger al in de jeugd. Ik had altijd een goede band met de ouders. Ook de allochtone vaders. Ik heb nooit hoeven zeuren om te rijden. We hadden altijd genoeg vervoer. Van de week nog. Stopt er opeens een allochtone jongen bij mij. Ik kon niet meer op zijn naam komen. Ik durfde het eigenlijk ook niet te vragen. Ik zei. Hallo vriend. He Jan hoe is het met je. Weet je nog toen je me trainde. Wat een leuke tijd was dat. Mijn vrouw zegt altijd. Dat vind ik toch bijzonder bij jou.

Gerrit Kuipers doorliep de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde pad. Ook hij trainde eerst de keepers bij de jeugd en stapte daarna over naar de selectie als keeper trainer. " Toen ik 43 jaar was ben ik gestopt met selectie voetbal." weet Gerrit Kuipers nog wel. " Ik trainde toen al wel de keepers bij M.S.V.'71 en daar ben ik wel mee doorgegaan. Eerst de jeugd. Ik heb toen o.a. Jesse Lub nog getraind. Die later eerste keeper bij Excelsior'M is geworden. En later ben ik bij M.S.V.'71 ook de selectie keepers gaan trainen. Dat heb ik vele jaren gedaan. Tot begin dit jaar.


De technische staf uit het seizoen 2005 /2006 met staande 2e van rechts Gerrit KuipersEntertainer Poulus

Jan Poulus is een echte sfeermaker. Dat blijkt niet alleen als hij bezig is met de selectie. Ook bij veel andere gelegenheden laat Jan zich graag horen en doet hij van zich spreken. Hij pakt dan nog al eens de microfoon om te zingen. Bij voorkeur het bekende lied " De Koster". Maar Jan kan nog veel meer. De playback acts tijdens de Megaweek zullen velen zich nog wel goed kunnen herinneren. Jan in elk geval wel: "Dat heb ik 15 jaar gedaan. Met o.a.Robert de Struif, Ton van Dijk en Ed Schones. Dat ging er heel professioneel aan toe. We hebben o.a. opgetreden als ' Het groot niet te vermijden' en altijd onbekende artiesten. We vielen altijd in de prijzen. Han van Leeuwen met zijn groep deed ook elk jaar een act. Die waren ook heel goed. Maar als ik wat doe wil ik winnen. Wat het ook is. Ik kan heel slecht tegen mijn verlies. Dat zit nu eenmaal in me. Dat heb ik van mijn vader. En dat was hier natuurlijk ook zo.Een van de vele Play Back acts van Jan Poulus en zijn vrienden tijdens de Megaweek


Ik kan het nu wel zeggen. Ik had in die tijd altijd een spion, die mij alles vertelde over Han van Leeuwen en zijn groep. Het was altijd een leuke tweestrijd tussen ons. Daar waren we maanden voor de Megaweek al mee bezig. Verder ben ik hier ook jarenlang actief geweest met de Sinterklaas groep. Dat hebben we hier nieuw leven in geblazen. Han van Leeuwen was Sinterklaas of Martin Voogt. Ik was zwarte piet met nog veel anderen. We gingen ook bij families thuis op bezoek met dat gezelschap. We hebben wat geld opgehaald voor de vereniging. God wat een feest was dat altijd".

Keepers

Van keepers wordt wel eens gezegd dat ze een beetje apart zijn en ook wel een beetje gek. Klopt dat beeld willen we graag van kenner Gerrit Kuipers weten. " Dat mag je gerust zeggen. En ik kan het weten, want ik was er zelf een. Je moet ook wel een beetje gek zijn. Anders ga je niet tussen die palen staan en ga je niet voor die bal liggen. Toch? Een normaal mens laat zich toch niet verrot schieten. Keepers hebben vaak ook een andere benadering nodig dan veldspelers. Je moet veel zelf doen. Een doelpunt vieren bijvoorbeeld. Of jezelf opjutten. Het is soms best eenzaam onder de lat".


Trainers uit het verleden

Jan en Gerrit hebben in de afgelopen jaren veel trainers en spelers meegemaakt. Wie sprongen er voor hen het meest uit in die afgelopen periode. Terwijl Gerrit even de tijd neemt om na te denken steekt Jan direct van wal: "Wat trainers betreft ben ik natuurlijk begonnen met Wilco Wapenaar (foto links). Verder kende ik Frans Schaap en heb gewerkt met Henk Boon en Harrie van Kapel. Toen Eric Tanis en Marlon Mohunlol trainer waren deed ik de A. Dus die heb ik ook wel meegemaakt. Maar Wilco springt er voor mij wel uit. Wij liggen elkaar goed. Wij hadden gewoon een goede klik.

Met enige moeite en hulp somt Gerrit de trainers op waarmee hij gewerkt heeft. "Theo van Dijk, Leen Muis, Leen Verhagen. Eric Tanis, Wilco Wapenaar, Marlon Mohunlol, Ron Carli, Tim Kolmus en misschien nog wel meer. Ik kan niet echt zeggen wie er voor mij echt uitsprong in positieve of negatieve zin. Als keeperstrainer doe je meer je eigen ding. Ik kon met allemaal wel aardig opschieten hoor".


Bijzondere spelers

Als het over de spelers gaat waar Jan Poulus mee gewerkt heeft en die er in positieve zin voor hem uitspringen, hoeft hij opnieuw niet lang na te denken: Ja in deze groep is dat Ben Wesselius (foto links). Ik vind ook dat Ben dit seizoen speler van 't jaar moet worden. Hij is nooit moeilijk. Altijd vrolijk. En als je ziet hoe moeilijk het is om tegen hem te spelen. Als je tegen Ben zegt je gaat vanmiddag linksback staan dan gaat hij gewoon linksback staan. Rechtsback hetzelfde verhaal. Hij doet altijd 100% zijn best. Het is niet de beste voetballer, maar dat karakter van hem spreekt me aan. Daar kan ik van genieten. De beste speler waar ik mee gewerkt heb is Jeremy van Loenen. Uit vroegere perioden was ik erg gecharmeerd van Lars Putter. Een type Ben Wesselius. Ook Bojan Stefanov en Herman Janson vond ik goede voetballers. En een paar jongens uit de jeugd. Een daarvan kon naar Sparta. Een Marokaanse jongen was dat. Ik ben ze naam kwijt. Galid Amakran was een superspits in de jeugd. Die schoot er wel 35 per seizoen binnen. Verder waren Emad (Bouzalmad ?) en een jongen die we Africa noemden was ook heel goed".Jan Poulus (3e van rechts) viert feest bij de promotie naar de 3e klasse in 2017


Als we Jan Poulus vragen om een elftal samen te stellen met meest markante spelers waar hij meegewerkt heeft of met wie hij de beste klik had, komt hij na enig nadenken tot de volgende opstelling:


Doel : Yannick Rietveld,

Achter : Joey Frerichs, Mo Rasuli, Karim Attsou en Bojan Stefanov.

Midden : Dave van Deursen, Emad (jeugdspeler), Lars Putter (foto)

Voorhoede : Emre Bilek, Galid Amakran (jeugdspeler) en Africa (jeugdspeler).

Reserve : Ben Wesselius zal ik er altijd bij willen hebben

Aanvankelijk heeft GerritKuipers een beetje moeite met de vraag, maar dat duurt maar even en dan brandt ook hij los. "Ik ben niet zo goed in terugkijken. Ik vergeet veel. Dat merk ik wel als ik bij de jongens van het huidige 3e ben. Die hebben veel verhalen over vroeger. Die weten alles nog, lijkt het wel. Ik niet. Ik zeg altijd wat geweest is, is geweest. Dat hoef je niet te onthouden.

Maar als ik diep in mijn geheugen graaf komen er toch wel weer een paar namen van keepers waar ik mee gewerkt heb naar boven. Ik heb veel keepers meegemaakt. Een paar springen er wel uit. Marco van Dijk en Geert Dobbe bijvoorbeeld. Maar Arjan van der Kaaij (foto links) was de allerbeste. Dat was van een ander niveau. Of ik hem dan nog wat kon leren? Vraag het maar aan hem. Hij dacht in het begin wat kan die ouwe man mij nog leren. En ik dacht wat kan ik aan hem nog toevoegen. Maar na een paar trainingen hadden we elkaar wel begrepen. Ik heb nog steeds regelmatig contact met de Kaaij. Hij werkt bij Feyenoord als keepers coördinator en heeft een eigen keepers school, die heel succesvol is".

Stapje terug

Zowel Jan Poulus als Gerrit Kuipers hebben hun eigen reden om bij M.S.V.'71 een stapje terug te doen. Beiden leggen uit waarom. Eerst doet Gerrit Kuipers zijn verhaal: "Ik stop om gezondheidsredenen. Begin dit jaar eigenlijk al. Anders was ik nog wel doorgegaan.

Maar ik loop al meer dan 2 jaar te tobben met mijn gezondheid. Ik had steeds 3 schoppen onder mijn reet nodig om hier naar toe te komen. Het ging gewoon niet meer. Nu blijkt dat ik een ik aderziekte in mijn hoofd heb. Dat is een soort tijdbom in mijn hoofd. In het begin leek het nog erger te zijn. Het gaat gepaard met hoofdpijn en ik kan uitvallen krijgen. Dat heb ik eigenlijk al. Mijn oogpupil gaat niet meer open en dicht. Ik ben in behandeling bij een specialist uit Leiden. Want het is een vrij onbekende ziekte. Op grond van een MRI scan stelde zij de diagnose. Ik heb aangepast werk als verpakkingscoördinator bij Greenery. Toen ik in Januari aangaf dat ik om gezondheidsredenen moest stoppen, heb ik Geert Dobbe zover weten te krijgen dat hij het van mij over wilde nemen. Ook Jan van Haaren en Bas Lankwarden helpen soms mee. En daar ben ik ontzettend blij mee. Natuurlijk blijf ik wel bij M.S.V.'71 komen. Met de jongens van het 3e. Gezellig. Want dat is toch mijn elftal".

Gerrit Kuipers staand 2e van links met het 3e elftal


Jan Poulus (staand uiterst rechts) als trainer coach van een van de vele jeugdteams


"Ik vind het zat geweest" legt Jan Poulus de reden van zijn afscheid uit. "Het wordt gewoon te zwaar met mijn werk (machine bankwerker bij van der Ende in Maasdijk).Ik moet nog een paar jaar. Ik vind het aan de ene kant wel jammer om te stoppen. Want ik word op handen en voeten gedragen door die jongens. Dat is echt waar.

Maar ik heb er geen zin meer in om op het trainingsveld te gaan staan. Ik ga natuurlijk zaterdags wel naar de wedstrijden kijken. Gewoon als supporter. Normaal gesproken ging ik op trainingsavonden om 19:15 altijd naar M.S.V.'71 om alvast alles neer te zetten. De laatste tijd zei mijn vrouw Diana om 19:45. Joh Jan moet je nog niet weg. Dat was een teken voor mij dat het eigenlijk over is. Geen verplichtingen meer. Het zal best moeilijk worden. Want deze groep is de best voetballende groep in de competitie en dat zou komend seizoen best wel eens een prijs kunnen opleveren. Ik hoop het echt voor de jongens. Ik gun het ze van harte. En M.S.V.'71 natuurlijk ook. Want het blijft hoe dan ook " mijn" club.


1 commentaire


jhamoens
jhamoens
11 juin 2022

Ik zou eens graag kennis willen maken met Jan Poulus⁉️Met een 💚elijke groet Jan van

John Moens

J'aime
bottom of page